Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasty burunun yeniden şekillendirilmesi için yapılan operasyondur. Burun estetiği olarak adlandırılsa da, amaç hem görsel olarak yüzün burun ile olan uyum, orantı ve harmonisini sağlamak, hem de sağlıklı  nefes alma ile birlikte  kişiye kendine özgüveni arttırmaktır. Yani fiziksel, işlevsel ve psikolojik etkileri içeren bir uygulamadır. Burun da oluşan şekil bozuklukları kalıtsal ve yapısal olabileceği gibi, daha önce kişinin geçirmiş olduğu travma veya önceki cerrahi müdahelelere bağlı oluşmuş olabilir.

Burun kemik, kıkırdak ve derisinin anatomik özellikleri ile paralel olarak pek çok sayıda problemin kombinasyonları tespit edilerek düzeltilmesi amaçlanmalıdır.

Örnek olarak;


 Burun boyutunun  yüzün diğer ögeleri ile  olan uyumu doğrultusunda büyütülmesi veya küçültülmesi
 Kemikli ve  geniş burun  sırtının şekillendirilmesi
 Profilden bakınca kemerli veya çökük burun sırtı
 Etli, ucu çok düşük veya kalkık burun ucu
 Burun kanatları ve burun deliklerinin geniş, belirgin veya asimetrik olması

Burunda eğrilik, asimetri olması gibi sorunları çözümlemek amaçlanır.

 Neticede doğal bir görünüme sahip, ameliyat olduğu belli olmayan, yıllar içinde ödemin dağılması ve kıkırdak esnekliğinin artması ile daha da doğal ve güzel bir hal alan, ve nefes sorunu oluşturmayan bir burun elde etmek amaçlanır.



Rinoplasti Maliyeti Nedir?

Temel olarak operasyonun maliyetini, cerrahiyi uygulayan takım, anestezi, hastane, malzeme, ilaçlar,  oda ücreti ve laboratuvar tetkiklerin toplamı belirler.

Rinoplasti Operasyonu İçin Kimler Uygun Adaydır?

  Kemik ve kıkırdakların büyümesinin tamamlanmasını beklemek için tercihen 18 yaşından büyük adaylar
  Fiziksel olarak başka sağlık sorunu olmayan

  Problemlerinin farknda olan ve gerçekçi beklentileri olan
  Sigara içmeyen adaylar bu operasyon için uygundur.  


Ameliyata Hazırlık Aşaması

Genel ve spesefik fizik muayene yapılır. Ameliyat öncesi gerekli laboratuvar testleri yapılmalıdır. Primer vakalarda eşlik eden rahatsızlık yoksa genellikle radyolojik görüntüleme gerekli değildir. Ancak anatomik problemler ve eşlik eden hastalık(sinüzit, nazal polip gibi) varsa, paranazal sinüs bilgisayarlı tomografisi ameliyat öncesi detaylı bilgi verebileceğinden, istenir.

Varsa Kullanılan ilaçları ve bitkisel ürünler mutlaka bildirilmelidir. Ameliyata karar verilmiş ise sigara kullanmamalıdır. Özellikle sekonder ameliyatlar için bu çok önemlidir. Aspirin ve antienflamatuvar özelliği olan ağrı kesiciler 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Kanın pıhtılaşması üzerinde etkili kimyasal ve bitkisiel ilaçlara ara verilmelidir.


Ameliyat Öncesi Fotoğraf Çekimi

Ameliyan öncesi her adayın fotoğrafı çekiyorum  ve bilgisayarlı yüz analizini yapıyorum.  Bu hem ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırma yapılmasını sağlar hem de hastanın dosyasında dökümentasyon amacı ile konulur. Böylece burunda düşünülen ve yapılması planlanan değişiklikler önceden değerlendirilip, aday ile paylaşıyorum. Burada bilgisayar programları üzerinden yapılan değişikliklerin sadace fikir verme amacı ile yapıldığı unutulmamalıdır.


Ameliyat Gecesi Hazırlık

 Operasyon sabah yapılacak ise, gece saat 24 sonrası yemek yenmemesi ve artık bir şey içilmemesi istenir.
  Varsa kullandığı ilaç, örneğin tansiyon ilacı, az bir su ile sabah içebilir.
 Saçlara jöle gibi şekillendiriciler kullanmaması ve banyo yapması önerilir. Çünkü operasyon sonrası bandajları ıslatılmaması isteneceğinden banyo yapmak zor olur. Ancak saçları geriye atarak pansumanın ıslanmayacağı şekilde yıkamak mümkündür.
  Ameliyata girerken kontakt lenslerin çıkarılması gerekmektedir.
  Bir kişi refakatçı olarak hastanede birlikte kalabilir.
  Bayanlarda adet döneminin ilk günlerine denk gelmemesi tedbir olarak uygun olur.



Rinoplasty Operasyonunun Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  Ameliyat öncesi görüşme ile beklentilerin tespit edilmesi ve çok iyi bir planlama ve hazırlık yapılması şarttır.
 Dokuların, cilt, kıkırdak, kemik oluşumların durumu, daha önce ameliyat olup olmadığı ve travma geçirip geçirmediği, eşlik eden sorunların varlığı önemlidir.
 Dikkatli ve uygun seçilmiş bir teknikle ameliyatın gerçekleşmesi gerekmektedir.
 Operasyon sonrası gereken bakımın titizlikle uygulanması hekim önerilerine uyulması çok önemlidir.
  Genellikle 1 yıl içinde ödemlerin tamamen dağılması ile burun nihayi şeklini alır.




Ameliyat Sonrası Nasıl Bir Süreç Yaşanır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası 3-4 saat daha hastanın herhangi Bir şey yiyip içmemesi istenir. Bu kusma refleksine karşı bir tedbirdir. Hafif sızıntı şeklinde kanlı bir burun ve bazen geniz akıntısı olması normal olup bir kaç saat sürebilir. Göz çvresinde hafif şişlik ve morluk olabilir. Lokal soğutma ve buz uygulamaları ile minimum olması sağlanır. Yatakta baş bölgesi yüksek tutulmalıdır.

Operasyon sonrası 3. gün bu ödem artar ve sonra hızla gerileyerek kaybolur. Göz yaşı pınarları buruna aktığından, ilk 2 gün gözünde sulanma olabilir. Bu dönem kontakt lens kullanan hastalar için zor olacağından, burundaki silikonlar alınana kadad kontakt lens kullanılmamasını tercih ederim. Gözlük hafif olması koşuluyla 15. günden sonra takılabilir. Ameliyat sonrası 2 ay boyunca burun derisi güneşten korunmalıdır. Bu burun derisinde  hem ödem olmaması , hemde leke kalmaması için gereklidi. Güneşten  koruyucu krenler ve şapka takılması özellikle operasyon yaz aylarında olacak ise önerilir.

Ben genelde enfeksiyon olasılığını önlemek için operasyon sonrası 5-7 gün antibiyotik kullanılmasını öneririm. Eğe açık teknik operasyon yapılmış ise 7. gün dikişleri alıyorum. Koyu tenli bireylerde iz kalmaması için önlem olarak özel jeller kullanılmasını öneriyorum. Ayrıca burun içini nemlendirecek sprey ve bazen jelleri 2 hafta kullanılmasını öneriyorum. Burun sırtına konulan atel 1. haftada çıkarılır ve 1 hafta sadece ten rengi bandaj uygulanır. Bu bandaj ödemin dağılmasına yardımcı olur.  Uygun masaj tekniği de ödem için uygulanabilir. Burun içine kendiliğinden eriyecek ve doku tarafından emilebilir dikişler kullanıyorum. Bunların hasta tarafından fark edildiğinde alınmaya çalışılmaması gerekmektedir.

Rinoplasti Operasyonu Sonrası Komplikasyonlar

  Burunda şişlik, ödem, morluk, burun kanaması, gözde kızarıklık, ameliyat sonrası burunda kabuklanma ve kuruluk bazı olgularda olabilir.
  Nadir olarak burun içinde enfeksiyon, burun cildinde sivilcelenme, kolay tedavi edilebilir sorunlardır. Ancak greft enfeksiyonu, burun orta direğinde yırtık ve perforasyon, burun içi yapışıklıklar görülebilir. Mukoza ödeminin sebeb olduğu koku almada azalma veya koku kaybı oluşabilir.
 Nadiren polybeak deformitesi denen burun ucunun biraz gerisinde belirgin kabarıklık veya saddle nose deformitesi denen burun sırtında çökme oluşabilir.  Eğri burun deformitelerinde operasyondan bir süre sonra tekrar burun sırtı veya ucunda eğrilik olabilir.
  Bazen hava yolunda yetersizlik olabilir. Bütün bunlar nadir de olsa en iyi ve en tecrübeli cerrahların elinde bile oluşabilecek sorunlardır. Bu sorunların olmaması için atılacak her adımın çok iyi hesaplanması ve hekim ile hasta arasında güvene dayalı bir bağ ve uyum  oluşması mutlaka gereklidir.