Burun
FONKSİYONEL BURUN ESTETİĞİ
Burun yüzün tam ortasında yer alan bir organdır. Nefes alma gibi önemli bir fonksiyonu yerine getirirken, burundan geçen hava akımını nemlendirmek, filtre etmek, toz ve hava kirliliği zerreciklerinden ve mikroplardan arındırmak gibi görevleri var. Böylece boğaz, alt solunum yollarını korur ve kaliteli bir havanın vücuda girmesini sağlar.
Hava burundan geçerken, düz bir akım izlemez. Turbulan akım oluşturur. Yani burun içinde döne döne ilerleyen bir hava akımı oluşturur. Böylece paranazal sinsülerden gelen nemli ve sıcak hava ile daha çok karışır. Bunu sağlayan burun turbinleri(konkalar) 3 sıra halinde dizilmiştir. Dolaysıyla burun hava kanalını üst, orta ve alt mecraya ayırır. Üsta bölgeye ulaşan hava koku almamızı sağlar. Bundan dolayı biz koku almaya çalışırken, havayı üst bölgeye doğru çekmeye çalışırız. Bu tipik burun çekme hareketidir. Hızlı hızlı ve kesik kesik nefes alarak bunu sağlarız. Hava buruna girerken ayrıca burun deliklerinden geçtikten sonra, burun kanatlarının üstündeki çukurlu bölgede bir direnç ile karşılaşır. İnternal valv (kapakçık) denen bu bölgede hava direnci fazla olduğundan, burun tıkanıklığı çeken hastaların cerrahi öncesi değerlendirilmesinde çok dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Burun içinde ayrıca feromon denen koku parçacıklarını algılayan bir organ cardır. Jacobson organı denen bu bölge, feromonları algılayarak, insanlar arasında cinsellik dahil birtakım sosyal davranışları düzenlemektir.
Burun şekil itibarı ile insanlarda yaşadıkları coğrafyaya paralel adaptasyonlar göstermiş, böylece değişik ırk ve toplumların kendine has burun yapıları ortaya çıkmıştır. Bu çağlar boyu insan karekteri üzerine, etkiler sağlamış ve beden dilinin deşifre edilmesinde bilinç altımıza kodlanmıştır. Kanca şeklinde kemerli ve ucu geniş ve aşağıya bakan bir burunun simgelediği karakter ile narin, kavisli ve ucu daha ince şekillenmiş bir burunun simgelediği karakter analizini, bilinç altımız milisaniyeler içinde yapar ve o kişinin olası kişilik yapısı hakkında farkında olalım ya da olmayalım bize bilgi verir. Bundan dolayı burun ameliyatının planlanma aşamasında kişinin karakter analizi de yapılmalı ve değişikliğin kişilik yapısı ile çelişmeyecek biçimde yapılması zorunludur.
Özetleyecek olursak, burun ameliyati için karar verilirken, adayın burun yapısı, kemik ve kıkırdak yapılarının durumu, kalınlıkları, simetrisi, eğrilikleri, burun derisinin ince veya kalın olması, konkalar ve septumun durumu, paranazal sinüs hastalığının eşlik edip etmediği, konka hipertrofisi, konka bülloza olup olmaması, allerjik rinit varlığı, östaki fonksiyonları, valv yapıları, kişinin cinsiyeti ve kişilik analizi göz önüne bulundurulması zorunludur. Burada hekimin bilgi birikimi, cerrahi tekniklerdeki hakimiyeti, estetik ve sanatsal algı ve becerisi, empati yeteneği ve adayın karakterini değerlendirecek psikolojik analiz yetisi, başarı derecesini etkiler.